Hoogsensitief test

Hoogsensitief? Doe de test!

 

Beantwoord onderstaande vragen al naar gelang je gevoel je ingeeft. Antwoord met ”waar” als het enigszins voor je opgaat. Antwoord met “niet waar” als het niet speciaal of helemaal niet voor je geldt.

 1. Ik ben me bewust van subtiele signalen in mijn omgeving.
 2. Ik word gemakkelijk beïnvloed door stemmingen van anderen.
 3. Ik ben nogal gevoelig voor pijn, zowel emotioneel als lichamelijk.
 4. Tijdens drukke dagen heb ik behoefte om me terug te trekken op een plek waar ik ongestoord alleen kan zijn.
 5. Ik ben gevoelig voor de effecten van cafeïne, alcohol en verdoving.
 6. Dingen als fel licht, sterke geuren, grove weefsels of harde geluiden ervaar ik sneller dan anderen als irritant of teveel.
 7. Ik heb een rijke en complexe innerlijke belevingswereld.
 8. Ik voel me niet op mijn gemak bij harde geluiden.
 9. Ik kan diep ontroerd raken door kunst of muziek.
 10. Ik ben consciëntieus  en wil de dingen doen volgens mijn geweten.
 11. Ik schrik gemakkelijk.
 12. Ik voel me opgejaagd als ik veel moet doen in korte tijd.
 13. Als mensen zich in een fysieke omgeving niet prettig voelen, weet ik meestal wat er moet gebeuren om dat te veranderen (vb. licht dimmen, meubilair verplaatsen of muziek dimmen).
 14. Ik raak geïrriteerd als mensen me proberen te veel dingen tegelijk te laten doen.
 15. Ik doe mijn best om te voorkomen dat ik fouten maak of dingen vergeet.
 16. Ik kijk uit principe niet naar gewelddadige films, TV-programma’s of beelden.
 17. Ik voel me ongemakkelijk als er veel om me heen gebeurt.
 18. Als ik erge honger heb, heeft dat een sterke invloed op mijn concentratievermogen of mijn humeur.
 19. Veranderingen in mijn leven brengen mij van mijn stuk.
 20. Ik heb een neus voor delicate geuren, smaken, geluiden en kunstwerken en geniet daarvan.
 21. Het vermijden van situaties die me van streek maken of overbelasten heeft bij mij een hoge prioriteit.
 22. Als ik met iemand moet wedijveren of als er op mijn vingers wordt gekeken, word ik zo nerveus of gespannen dat mijn prestaties veel minder zijn dan gewoonlijk.
 23. Als kind werd ik door mijn ouders of leraren gevoelig of verlegen gevonden.

Evaluatie

Tel het aantal keren dat je “waar” hebt geantwoord.

Het volgende is een ruwe aanduiding om in te schatten of je hoogsensitief bent of niet.

 • 0-7 punten

Je bent waarschijnlijk niet hoogsensitief, hoewel dat niet met zekerheid te zeggen is. Want als je slechts 1 of 2 vragen met “waar” hebt beantwoord maar ze zijn wel uitzonderlijk waar voor jou, dan kan het zijn dat je wel hoogsensitief bent.

 • 8-14 punten

Er zijn verschillende gradaties in sensitiviteit. Je bent waarschijnlijk wel erg gevoelig maar mogelijk niet hoogsensitief. Je bent dan in staat om veel dingen aan te voelen, maar je zal minder last ervaren met de valkuilen.

 • 15-23 punten

Je bent heel waarschijnlijk een hoogsensitief persoon (HSP-er). Je bent gevoeliger voor nuance verschillen dan de meeste andere mensen. Je kan baat hebben bij het lezen van een boek over hoogsensitiviteit of bij een kennisemaking met andere HSP-ers (maandelijks ontmoetingsmoment in onze praktijk). Het is best mogelijk dat je in deze test heel veel herkent en je daardoor iets bewuster wordt van deze eigenschap die je meekreeg. Als je hier veel meer over wenst te weten of je wil omgaan met je valkuilen als HSP, overweeg dan om gebruik te maken van de gratis intake van 30 minuten of maak een afspraak voor een individuele sessie.

Deze test is gebaseerd op de bevindingen van Elaine N. Aron zoals beschreven in haar boek Hoog Sensitieve Personen.

E-book: Hoogsensitief, wat nu?

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitief zijn is geen label, geen ziekte, geen stoornis, wel een persoonlijkheidskenmerk.

Wanneer je een hoogsensitief persoon bent (Highly Sensitive Person of kortweg HSP’er), word je geboren met een gevoeliger zenuwstelsel. Dat maakt dat je sensitiever bent voor indrukken en prikkels dan gemiddeld.  Je neemt nuances waar in lichaamstaal en stemmingen, je bent gevoeliger voor licht, geluid, smaak, prikkels op je huid.

Doordat je hersenen al deze prikkels op een meer diepgaande manier verwerken, voel je sneller de behoefte om op jezelf terug te plooien en recuperatietijd in te lassen.

Anderzijds heb je als HSP’er vaak meer oog voor detail, een groot empathisch vermogen, een sterk ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel en een scherpe intuïtie.

 

Mijn naam is Katleen Van Roye, zelf hoogsensitief en HSP-coach in regio Halle.

Ontdekken dat je hoogsensitief bent is 1 ding, het aanvaarden is meestal een proces.  Omdat ik hiermee zelf gedurende jaren geworsteld hebt, is het mijn missie om jou hierin te begeleiden.

Mijn traject

Al van in mijn kleutertijd had ik stemmingswisselingen.  Vaak overviel een immens verdriet me als ik ’s middags in de refter mijn boterhammen zat te eten.  Ik had geen reden om ongelukkig of verdrietig te zijn en toch kon ik tranen met tuiten huilen.  Ik schaamde me hiervoor maar kon dit gewoon niet tegen houden.

Ook in mijn puberteit leefde ik emoties die niet de mijne waren.  Kwaadheid, verdriet, ongeduld waren mijn specialiteit.  Ook in mijn omgeving werd gesuggereerd én uitgesproken dat “het probleem” bij mij lag. Ik ging in therapie en bleef me afvragen wat er toch mis met me was, waarom ik niet dezelfde was als anderen.

Het gevolg was dat ik van mezelf begon te denken dat ik “manisch-depressief” was.

Meer dan 15 jaar geleden suggereerde iemand al dat ik misschien wel hooggevoelig was.  Dat werd door mij proper van tafel geveegd.  Ik wilde niet “anders” zijn of een label krijgen, want dan lag het inderdaad aan mij, integendeel, wilde net zijn zoals alle anderen.  Met als gevolg dat ik bleef proberen om me aan te passen, waardoor ik net verder van mezelf verwijderd werd.

Intussen weet ik dat er niks mis met me is en dat ik geen stoornis heb, maar hoogsensitief ben.  Sinds ik dat weet, leerde ik mijn zintuigen te beschermen, waardoor de emotionele “hihgs” en “lows” achterwege bleven.

Het fijne is, dat ik dankzij mijn coachpraktijk intussen heel veel hoogsensitieve personen heb leren kennen.  Stuk voor stuk gevoelige mensen die baat hebben bij de tips en tools die zij aangereikt krijgen om op een positieve manier met hun HSP-zijn om te gaan.

Heel fijne, aparte aanpak van je begeleiding Katleen. Gaf me inzicht, handvaten én een boost. Blij en dankbaar dit traject met jou te hebben mogen volgen! Dank je wel!

Helga C.